A műanyagtörvény első éve – hol tartunk most?

Napra pontosan egy 1 év telt azóta, hogy az úgynevezett „műanyagtörvény” életbe lépett az egyszer használatos műanyag termékek használatára és forgalmazására vonatkozóan.

De mi változott azóta?

Idézzük csak fel, hogy mit is tartalmaz ez a törvény, mire terjed ki és mit szabályoz.

A rendelet

2020-ban a Magyar Közlöny 170. számában jelent meg a 2020.évi XCI. törvény, amely egy 1995-ben útjára indult szabályozás módosítása az egyes egyszer használatos termékek forgalomba hozatalának tilalmáról a környezetünk védelmében. Ez alapján minden olyan egyszer használatos termék gyártása és forgalmazása tilos, amelyre létezik környezetkímélőbb alternatíva. A teljesség igénye nélkül a főbb termékek, az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, poharak, szívószálak és a fültisztító pálcikák.

Az Európai Unió tagállamai saját hatáskörben dönthetnek az érintett termékekkel kapcsolatban, így 2022. december 31-ig kaptak haladékot a törvény teljes bevezetését illetően. Magyarország részleges megoldásként, minden termékre 2021. július 1-től alkalmazza a szabályokat. Hazánkban egyedül a poharakat lehet mindenféle retorzió nélkül gyártani és forgalmazni egészen ez év végéig.

Az egyszer használatos műanyag termékek helyett a hazai vásárlók közül is egyre többen keresik a műanyagmentes megoldásokat. 

Miért találkozunk vele mégis nap mint nap?

Van olyan vendéglátóipari egység, ahol műanyag evőeszközökkel ehetünk vagy műanyag szívószállal iszogathatjuk a koktélunkat. A törvény elsősorban a gyártás megszűntetését, és ezzel együtt a környezet tehermentesítését célozta meg, amely kérdés nélkül azonnal megvalósult. A forgalmazás tekintetében viszont jóval később tudja csak kifejteni tényleges hatását. A szabályozás lehetővé tette a nagykereskedők számára a termékek raktározásának lehetőségét, melyet a készletük erejéig korlátok nélkül forgalmazhatnak.

Manapság egyre népszerűbbé váltak a házhozszállítás és a take away megoldások, amit tovább erősített a koronavírus járvány okozta bezártság. Így elmondható, hogy ebből a szempontból ezek a termékek stratégiai fontosságúvá váltak a gasztronómia szempontjából.

Az Otthon Üzletház Kft. kínálatában továbbra is fellelhető az érintett termékek jelentős része, továbbá nagy hangsúlyt fektetünk az alternatív megoldások folyamatos felkutatására.

Pohár papír fehér 3,3dl 50db mag:9,7cm (PAP/PE) 88236
Villa eldobható műa. többször haszn.
18,5cm 50db fehér 22007
Cukornád lapostányér 26cm 1r. 50db
lebomló BIO 41026