Viszlát műanyag! Üdv nádcukor és papír

viszlat-muanyag-kiemeltkep

A tengereinkben, óceánjainkban található hulladékok mértéke mára óriási méreteket öltött és eltávolításuk hatalmas problémát jelent hosszú évek óta. Így egy globális környezetvédelmi program részeként, bolygónk: a jövő generációi és a növény- és állatvilág védelmében 2021. július 1-jétől tilos lesz a forgalmazása annak a 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag terméknek, amelyek a tengeri hulladékok csaknem 70 százalékát adják.

Európai rendelet

Az Európai Parlament és Tanács (EU) 2019/904 irányelvéhez Magyarország is csatlakozott. A 2020. évi XCI. törvényben foglaltak szerint 2021. július 1-től tilos minden olyan egyszer használatos műanyag termék kereskedelmi forgalomba hozatala, amelyet ki lehet váltani, más könnyen beszerezhető és környezetkímélő termékkel, úgy mint:

  • evőeszközök: köztük a kés, villa és kanál
  • tányérok
  • szívószálak
  • italkeverők
  • fültisztító pálcikák
  • táskák, tasakok
  • expandált polisztirolból készült ételtárolók.

Cél a fenntarthatóság és környezetvédelem

A felsorolt, a hétköznapokban tömegesen használt termékeknek számos alternatívája létezik, mellyel teljes mértékben eleget tehetünk a globális törekvéseknek és szabályoknak. A cél a fenntarthatóságon van. Ennek lényege, hogy a jelen szükségletei úgy elégülhessenek ki, hogy közben nem kerülnek veszélybe a jövő generációjának mindennapjai.

A műanyag termékekkel ellentétben, melyek a jelenlegi tapasztalatok alapján ténylegesen sosem bomlanak le teljesen, a kutatások szerint ugyanis csak mikroműanyag részecskékre esnek szét, az alternatív alapanyagok 100 százalékban biológiai úton lebomlanak, így kevesebb terhet rónak a bolygónkra.

Új alapanyagok: PLA/CPLA, préselt nádcukor, fa és papír

A PLA/CPLA alapanyagból előállított termékek a hagyományos műanyag termékekhez megszólalásig hasonlítanak. Ezt kukorica feldolgozása útján nyerik és alkalmas evőeszközök, ételtároló dobozok és szívószálak gyártására. A préselt cukornád a cukornedv kinyeréséből visszamaradt melléktermék, így ezáltal könnyen újrahasznosítható . Legnagyobb részben tányérok, tálak és ételtároló dobozok előállítására használják. A fa és a papír szintén a környezetbarát megoldások lehetőségét bővítik. Míg az előbbit evőeszközként, az utóbbit csomagolóanyagként, szívószálként vagy ételszállító dobozként láthatjuk viszont.

Az Otthon Üzletház Kft. elkötelezett a környezetvédelem iránt. Kínálatunkat folyamatosan bővítjük, így a legújabb alapanyagokból készült termékek folyamatosan elérhetők a webshopunkban. 

Kanál fa 16cm 100db BIO 66736
Leveses tál papír 11,5 x 6,3cm 350ml 50db BIO 76935
Villa eldobó 100db burgonyás 9cm fa lebomló BIO 408000550